
Suroviny
4-5 podle velikosti kachny
- 1 kachna
- 6 lžic medu
- 6 lžic sojové omáčky
- sůl
- 5 dkg slaniny (špeku)
- 1 cibule
- 1 švestková povidla
- (balení cca 240 g)
- 2 hrsti rozinek
- sůl
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce sojové omáčky
Postup přípravy receptu
-
Kachnu opláchneme, osušíme, rozřízneme podél hrudní kosti a rozložíme „naplacato“. Lze samozřejmě péci klasicky vcelku, ale takto se lépe a rychleji propeče, maso uvnitř není takové uvařené. Všichni mají krásnou kůžičku (dělám tak i kuře, pokud rovnou neporcuji na díly).
-
Maso dostatečně osolíme, potřeme marinádou ze sojové omáčky a medu, trochu podlijeme a přikryté dáme do vyhřáté trouby péct na cca 170°C.
-
Pečeme doměkka za občasného podlévání výpekem a potíráním marinádou, ke konci odkryjeme a dopečeme dozlata.
-
Omáčka: Slaninu (špek) nakrájíme na drobné kostičky, dáme vyškvařit do kastrolu, přidáme nadrobno nasekanou cibulku, zpěníme a přidáme hrst rozinek.
-
Jakmile se rozinky nafouknou, podlijeme trochou vody, přidáme švestková povidla a mícháme do rozpuštění. Necháme na mírném plameni provařit.
-
Promixujeme ponorným mixérem, tím dostaneme chuť rozinek do omáčky, přidáme druhou hrst rozinek, podle chuti cukr, citron, sojovku, sůl (já jsem množství zpětně odhadovala) a necháme znovu provařit. Pozor, povidla mají docela dostřel, tak je ať nemáte po celé kuchyni, raději pořád míchat a velmi mírný oheň.
Podáváme s přílohou dle vlastní chuti, u nás se nemohli dohodnout, tak byly gnocchi, rýže a houskový knedlík, jak si kdo přál….mně osobně chutnalo nejvíce s gnocchi, byl by určitě výborný i klasický bramborový knedlík, ale ten doma zrovna chyběl….
Poznámka od kuchařky
Recept vznikl jako kombinace nákupu kachny v akci, eufórie z přemíry slunění, sledování části jakéhosi TV programu o maďarské švestkové omáčce (ale nevím, jak dopadl, viděla jsem jen do fáze rozinek vložených na slaninu :), dostatku času a chuti na experimenty :o)
Aranžmá na talířích tentokrát vzalo za své, brali mi talíře z ruky s výkřiky – Vezměte jí někdo ten foťák…a Bože, to vonííííí….:oD
Tak ať Vám chutná…;o)









