
Suroviny
- 250 g polohrubé mouky
- 1 čajová lžička sody nebo 1/2 prášku do pečiva
- 3 vejce
- 70 g másla
- 100 g sušených brusinek
- 50 g hnědého třtinového cukru
- 100 ml tekutého medu
- 1 čajová lžička strouhané citrónové kůry
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 60 g nasekaných oříšků
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 300 g oloupané a nastrouhané dýně nebo mrkve
- tuk na vymazání plechu
- mouka na vysypání plechu
- rum nebo rumová tresť
- 400 g švestek
- čokoláda na vaření nebo čokoládová domácí poleva
Postup přípravy receptu
-
Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr, hnědý třtinový cukr a dvě polévkové lžíce polohrubé mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny. Dýni zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme.
-
Do této žloutkové tekuté směsi vmícháme tekutý med. Přisypeme omytou a nastrouhanou citrónovou kůru, perníkové koření, skořici, nahrubo nastrouhanou dýni, brusinky a oříšky rozdrcené na malé kousky.
-
Přidáme také další mouku se sodou a vše vymícháme do hladkého těsta. Zvlášť ušleháme tuhý sníh z bílků a 1 polévkovou lžíci citrónové šťávy.
-
Tuhý sníh nakonec opatrně a zlehka zamícháme do připraveného těsta. Těstem naplníme plech (formu) vymazaný máslem a vysypaný moukou.
-
Švestky omyjeme, pokrájíme na osminky, pokapeme rumem a poklademe na povrch těsta a dáme péci do předehřáté trouby na cca 45 minut. Jestli je těsto upečené, zjistíme propíchnutím špejlí. Pokud se těsto nelepí, je již upečeno.
-
Po upečení necháme moučník vychladnout, poléváme čokoládovou polevou a zdobíme nastrouhanou čokoládou, ovocem a šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Někdy dám do polevy i trochu povidel.









