Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 50 g Hery
- 150 g práškového cukru
- 100 g medu
- 2 celá vejce
- 0,5 lžičky jedlé sody
- trochu perníkového koření
- Náplň:
- 1 zkaramelizované Salko (vaříme v uzavřené plechovce 90 minut den předem nebo koupíme již karamelové)
- 250 g másla
- Podle chuti:
- káva
- rum
- mleté vlašské ořechy
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin vypracujeme ručně těsto. Je to trochu patlačka.
-
Poté vyválíme placky, ořízneme např. podle talíře do kulatého tvaru a upečeme cca 10 min. na 160 C. Prostě jako když pečete perníčky. Upečeme i několik odříznutých okrajů na posyp. Po vychladnutí potřeme placky směsí uvařené silné kávy a trochu rumu.
-
Zkaramelizované salko vymícháme s máslem a oříšky. Potřeme placky a skládáme na sebe. Potřeme i vrchní placku a okraje a posypeme rozdrcenými odřezky těsta smíchanými s oříšky.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tu medovníků hodně, ale tenhle je opravdu vynikající. Výhoda je, že těsto můžeme mít připravené předem i v mrazáku a pak je otázkou okamžiku, než upečeme placky a vyšleháme krém :-).
Jinak jsou z těsta výborné perníčky – ihned měkké!