
Suroviny
- 150 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 1 vejce a 2 žloutky
- 3 lžíce medu
- 350 g hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- Náplň:
- 250 g krystalového cukru
- 3 dl mléka
- 3 žloutky
- 1/2 vanilkového pudinku
- 250 g másla
Postup přípravy receptu
-
Cukr, máslo, vejce, žloutky a med ušleháme nad parou do zhoustnutí (asi 10 min).
-
Vmícháme mouku se sodou, nejdříve hákama, pak vařečkou.
-
Přímo na pečícím papíře si odvážíme půlku těsta = 320 g
-
Přes rozstříhnutý mikrotenový sáček rozválíme na velikost plechu. Pracujeme poměrně rychle, čím víc je těsto chladnější, tím hůř se vyvaluje. Tlustší kousky krajů můžeme seříznout a těstem nastavit chybějící část plátu.
-
Pláty po jednom upečeme při 180°C/8-10min. Hotové skládáme na sebe na rovnou plochu.
-
Cukr na krém zkaramelizujeme. Vlijeme mléko se žloutky a pudinkem a za stálého míchání rozvaříme. V ještě teplém krému rozpustíme máslo a pak krém necháme trochu vychladnout.
-
Lžící ho naneseme na oba pláty a ty položíme na sebe.
-
Povrch posypeme kakaem nebo Grankem a medovník necháme provlhnout do druhého dne. Okrojíme okraje, úhledně nakrájíme a můžeme podávat.