Medovník III.

68
- reklama -

Suroviny

150 g moučkového cukru
60 g másla
1 vejce a 2 žloutky
3 lžíce medu
350 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody
Náplň:
250 g krystalového cukru
3 dl mléka
3 žloutky
1/2 vanilkového pudinku
250 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, máslo, vejce, žloutky a med ušleháme nad parou do zhoustnutí (asi 10 min).

  2. Vmícháme mouku se sodou, nejdříve hákama, pak vařečkou.

  3. Přímo na pečícím papíře si odvážíme půlku těsta = 320 g

  4. Přes rozstříhnutý mikrotenový sáček rozválíme na velikost plechu. Pracujeme poměrně rychle, čím víc je těsto chladnější, tím hůř se vyvaluje. Tlustší kousky krajů můžeme seříznout a těstem nastavit chybějící část plátu.

  5. Pláty po jednom upečeme při 180°C/8-10min. Hotové skládáme na sebe na rovnou plochu.

  6. Cukr na krém zkaramelizujeme. Vlijeme mléko se žloutky a pudinkem a za stálého míchání rozvaříme. V ještě teplém krému rozpustíme máslo a pak krém necháme trochu vychladnout.

  7. Lžící ho naneseme na oba pláty a ty položíme na sebe.

  8. Povrch posypeme kakaem nebo Grankem a medovník necháme provlhnout do druhého dne. Okrojíme okraje, úhledně nakrájíme a můžeme podávat.