
Suroviny
4 ks o průměru 10cm
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g studeného másla
- 1 vejce
- 4 lžíce medu
- 4 lžičky broskvové marmelády
- 1 jablko
- 1 broskev
- několik mražených malin
- vanilkový cukr
- mandlové lupínky
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, soli a másla nakrájeného na kostky uděláme směs podobnou drobence, přidáme vejce a med a rychle zpracujeme těsto, aby se máslo příliš nerozehřálo. V případě potřeby přidáme mouku (záleží na velikosti vajíčka a množství medu, já dala lžíce vrchovaté a vejce bylo poměrně velké, takže jsem dost mouky ještě dosypala). Těsto by mělo mít konzistenci asi jako linecké.
-
Rozdělíme na 4 díly a dáme do ledničky odpočinout.
-
Jablko okrájíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na kostičky. Broskev nakrájíme také na kostky.
-
Těsto rozválíme na 3 milimetry silný kruhový plát o průměru asi 20 centimetrů, střed pomažeme marmeládou, dáme ovoce (do každého koláčku 1/4 broskve, 1/4 jablka, maliny), zasypeme trochou vanilkového cukru. Okraje ozdobně přehneme ke středu a opatrně přemístíme na plech s pečicím papírem.
-
Posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě na 170°C dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Uvedené koláčky mají nakonec průměr cca 10 cm, pokud si pohrajete, můžete mít více menších.
Ovoce lze pochopitelně libovolně měnit podle možností a chutí.
Inspirace: časopis Gurmán, upraveno









