
- reklama -
Suroviny
30 ks cca
- 10 dkg mletých ořechů
- 10 dkg strouhané hořké čokolády
- 10 dkg medu
- 15-25 dkg prosátého moučkového cukru
- bílek
- mák
- staniol (alobal) na zdobení
Postup přípravy receptu
-
Čokoládu s ořechy a medem povaříme ve vodní lázni (mlékovaru).
-
Vyklopíme do cukru na válek a ještě teplé vypracujeme ve tvárné, nedrobivé, homogenní těsto, ze kterého tvoříme doutníky.
-
Dozdobíme proužky staniolu, namočíme špičku do vaječného bílku a posléze do nemletého máku. Hotové necháme v chladnu nebo lednici uležet.
Není-li mák, lze použít i kokos.
Poznámka od kuchařky
Těsto je lepší kvůli homogenitě, místo na válku, zpracovávat více v dlaních a dozdobit až po zchladnutí (odležení).
Recept přepsaný od našeho pana starosty obce i s poznámkou: „Dělali vždy na Velikonoce“.
Kuchař: cvrnda