Suroviny
2 porce
- Žebra:
- 2 vepřová žebra
- 3 lžíce uzené mleté papriky
- 2 lžíce sušené mleté cibule
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře nebo kousek chilli papričky
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce kvalitního kečupu
- 2 lžíce tekutého medu
- hrst sekané petrželky
- chléb k podávání
- Coleslaw:
- 1 cibule
- čtvrtka celeru
- 1 mrkev
- 1 hlávka menšího bílého zelí
- 1 špetka soli
- Na dresink:
- 125 g majonézy
- 2 lžíce bílého octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Postup přípravy receptu
-
Postup na žebra:
Koření promíchejte v míse a přidejte hořčici, kečup a med. Žebírka potřete a vložte na 2–4 hodiny marinovat do lednice (ideální nechat marinovat přes noc).
Troubu zapněte na 140 °C. Žebírka vložte do pekáče, lehce podlijte vodou a přiklopte.
Pečte 2–3 hodiny, dokud nebudou krásně měkká. Posledních deset minut pečte žebra pod grilem, aby se vytvořila zkaramelizovaná kůrka. -
Postup na coleslaw:
Připravte si dresink. V misce šlehejte majonézu, ocet, cukr, sůl a pepř. Zelí a celer nakrájejte na tenké proužky a ty potom překrojte na asi centimetrové kousky. Mrkev nahrubo nastrouhejte.
Nakrájenou zeleninu dejte do mísy a přidejte připravený dresink. Vše dobře promíchejte.
Salát uložte do lednice a nechte minimálně čtyři hodiny odpočívat.
Poznámka od kuchařky
Recept na medová žebra jsou od Ivany Jindřichové Cat & Cook.
Všechny recepty jsou i na FB ve skupině „Vaříme s Jirkou“ (Cooking with Jirka).