Suroviny
6 – 8 porcí
- 1500 g vepřového masa s kůží ( bůček, plec, pečeně.. )
- 2 lžíce tekutého medu
- drcený černý pepř
- lžička drceného koriandru
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 200 ml světlého piva
- 1 cibule
- 250 g růžičkové kapusty
- 3 mrkve
- 1 menší pórek
- lžíce másla
- lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
-
Maso omyjeme, pečlivě osušíme, kůži nařežeme do mřížky.
-
Marinádu si připravíme tak, že smícháme 2 lžíce piva, med, pepř, koriandr, sůl a jeden stroužek česneku. Touto směsí potřeme řádně maso, které potom zabalíme do potravinové fólie a necháme uležet v chladu do druhého dne.
-
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme do pekáčku, přidáme oloupaný zbylý česnek, naložené masenko (už bez folie, to dá rozum..), podlejeme polovinou piva, přiklopíme a vložíme do trouby, vyhřáté na 180 C.
-
Pečeme cca hoďku, sem tam podléváme výpekem a zbývajícím pivkem, nebo to můžeme žahnout sami.
-
Až je maso téměř měkké, sundáme pokličku a dopečeme si křupavou kůrčičku.
-
Zeleninu očistíme, nakrájíme na libovolné tvary a dáme chvíli napařit nebo převaříme v osolené vodě. Scedíme a před podáváním orestujeme na tucích v pánvi. Dosolíme a dokořeníme dle svých chutí.
-
Vhodnou přílohou jsou různé knedlíky nebo bramborové variace všeliké.. my jsme měli špecle.
Poznámka od kuchařky
Čerpáno z časopisu Claudie – Recepty a křížovky, upraveno.