Suroviny
Záleží na tom, kolik kousků dokážete sníst
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 50 g másla
- 600 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 dl mléka
- Krém:
- 500 g másla (nahrazuji cca 100-150 g Herou)
- 250 g moučkového cukru i méně
- 7 – 8 dl mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sekané vlašské ořechy na posypání
- trochu kávy na zvlhčení plátů
Postup přípravy receptu
-
Pečení: Směs – 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky s 2 vrchovatými lžičkami stolní sody, přidáme 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač – míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha – proto potřebujeme mít těsto teplé – ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly několik dní proležet.
-
Dohotovení: Nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty, které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne „narovnat“ a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. – mohou být opražené. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.
Poznámka od kuchařky
Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí „medáky“ v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.