Mazanec z domácí pekárny

219
- reklama -

Suroviny

180 ml (g) vody
100 g cukru
60 g rozpuštěného másla (Hery)
špetka soli
60 g rozinek
1 vejce
1 žloutek
500 g hladké mouky
16-18 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké (máslo zcela změklé) a zapneme Základní program nebo program určený k pečení sladkého kynutého bochníku.

  2. Před třetím kynutím navlhčenýma rukama vyndáme háky a uhladíme povrch těsta. Můžeme potřít zbylým bílkem a třeba i posypat mandlovými lupínky, které do povrchu dlaní lehce zatlačíme.

  3. Necháme proběhnout třetí kynutí a pečení, ale pečeme pouze 40 minut. Pak už je mazanec hotový a dalším pečením by se jen vysoušel a pak připaloval.
    Asi po 10 min od vypnutí pekárny a větrání otevřením víka pečky mazanec opatrně vyklopíme.

Poznámka od kuchařky

Mazanec je pórovitý, lehounký a málo sladký. Je vhodný opravdu jen pro ty největší pekárničky – do menších musíte množství surovin úměrně snížit (např. o 1/4, 1/3 množství surovin).

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz