
Suroviny
- 180 ml (g) vody
- 100 g cukru
- 60 g rozpuštěného másla (Hery)
- špetka soli
- 60 g rozinek
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 500 g hladké mouky
- 16-18 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké (máslo zcela změklé) a zapneme Základní program nebo program určený k pečení sladkého kynutého bochníku.
-
Před třetím kynutím navlhčenýma rukama vyndáme háky a uhladíme povrch těsta. Můžeme potřít zbylým bílkem a třeba i posypat mandlovými lupínky, které do povrchu dlaní lehce zatlačíme.
-
Necháme proběhnout třetí kynutí a pečení, ale pečeme pouze 40 minut. Pak už je mazanec hotový a dalším pečením by se jen vysoušel a pak připaloval.
Asi po 10 min od vypnutí pekárny a větrání otevřením víka pečky mazanec opatrně vyklopíme.
Poznámka od kuchařky
Mazanec je pórovitý, lehounký a málo sladký. Je vhodný opravdu jen pro ty největší pekárničky – do menších musíte množství surovin úměrně snížit (např. o 1/4, 1/3 množství surovin).
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz