Mazanec – vánočka mojí tchýně

47
- reklama -

Suroviny

250 ml mléka
500 g hladké mouky
1 kostka droždí
1 vejce
80 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
špetka soli
100 g másla (část másla nahrazuji sádlem)
1 ks prášek do pečiva
rozinky
rum
mandle
špetka tlučeného hřebíčku

Postup přípravy receptu

  1. Postup při ručním zpracování těsta: uděláme kvásek, který po vzejití nalijeme do mísy, kde máme připravenu mouku – smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli; dál přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, rozehřátý tuk, nakonec přijde kvásek.


    Zobrazit celý recept

  2. Vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme v míse přikryté kynout 3/4 hod. Pak vařečkou těsto několikrát propracujeme a dáme znovu kynout na 3/4 hod.

  3. Protože mám pekárnu, dělám těsto v ní. Postup při zpracování těsta v domácí pekárně: suroviny dávám za sebou takto: mléko s rozšlehaným vajíčkem, rozehřátý tuk, špetka soli, cukr, mouka smíchaná s práškem do pečiva, citronová kůra, špetka tlučeného hřebíčku a nakonec 1 sušené droždí. Dáme program těsto.

  4. Těsto při zpracování kontroluji a většinou ještě přidávám mouku (záleží na tom, jaká mouka je).

  5. Do těsta pak na vále zapracujeme rozinky, které byly namočené v rumu se špetkou skořice, přidáme nasekané mandle nebo ořechy. V případě mazance vytvoříme bochánek – nebo těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme vánočku (4,3,2)- zabezpečíme několika špejlemi proti sesunutí.

  6. Přendáme na plech s pečicím papírem, kde necháme 20 minut kynout. Pak potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C cca 10 minut, pak plech otočíme a teplotu snížíme na 150°. Ale záleží na každé troubě. Peču tak 30 – 35 min. do zlatova. Někdy rychleji ztmavla (když jsem potírala celým vajíčkem), tak jsem přikryla alobalem.

Poznámka od kuchařky

Moje babička dělávala tu poctivou těžkou vánočku, kde bylo dost másla, vajec, cukru, která dlouho kynula. Když jsem se vdala, ochutnala jsem vánočku u tchýně, která byla lehká a nadýchaná. Mazanec a vánočku už skoro 30 let jinak nedělám. Vím, že je tam dost droždí, a proč ještě dávat prášek do pečiva … můžete vyzkoušet a ubrat. Ale původní recept je tento. Foto mám pouze vánočky z letošních Vánoc. Po Velikonocích (možná i dřív) dám foto mazance.