
Suroviny
2 ks velký (nebo 4 menší)
- 500 g hladké mouky
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 250 g másla (+ kousek na potření hotového mazance)
- 5 žloutků
- 1 lžíce rumu
- 60 g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 500 ml mléka
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rozinek
- 2 lžíce mandlí
- Na mazanec před pečením:
- 1 rozšlehaný bílek
- hrst mandlí
Postup přípravy receptu
-
Do pečky si dáme všechny tekuté ingredience (mléko+rozpuštěné máslo+žloutky, rum) a pak dáme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky, mandle nakrájené na drobno a nahoru rozmělněné droždí.
-
Nastavíme si těsto s kynutím, pak vyndáme, zformujeme tvar mazance, dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple.
-
Poté potřeme našlehaným bílkem, na vrcholku uděláme malý křížek, posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 160°C, hned na horký mazanec dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme.
Poznámka od kuchařky
Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý! Každý mazanec se míchá v pečce zvlášť s poloviční dávkou surovin!!!
Jinak samozřejmně můžete dělat klasicky bez pekárny, jak jste zvyklí!