Mazanec od Helenky Růžičkové

122
- reklama -

Suroviny
2 ks velký (nebo 4 menší)

500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla (+ kousek na potření hotového mazance)
5 žloutků
1 lžíce rumu
60 g čerstvého droždí
1 lžička soli
500 ml mléka
citronová kůra (z 1 citronu)
1 vanilkový cukr
2 lžíce rozinek
2 lžíce mandlí
Na mazanec před pečením:
1 rozšlehaný bílek
hrst mandlí

Postup přípravy receptu

  1. Do pečky si dáme všechny tekuté ingredience (mléko+rozpuštěné máslo+žloutky, rum) a pak dáme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky, mandle nakrájené na drobno a nahoru rozmělněné droždí.

  2. Nastavíme si těsto s kynutím, pak vyndáme, zformujeme tvar mazance, dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple.

  3. Poté potřeme našlehaným bílkem, na vrcholku uděláme malý křížek, posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 160°C, hned na horký mazanec dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme.

Poznámka od kuchařky

Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý! Každý mazanec se míchá v pečce zvlášť s poloviční dávkou surovin!!!

Jinak samozřejmně můžete dělat klasicky bez pekárny, jak jste zvyklí!