
Suroviny
- 375 ml mléka
- 3 lžíce cukr krupice
- 1/4 kostky droždí
- 25 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- ovoce (mražené, kompotované, čerstvé např. ostružiny, borůvky apod.)
- 2 hrsti strouhanky
- 2 hrsti hnědého cukru
- 2 hrsti ovesných vloček
- zakysanka k podávání
- olej ve spreji k vystříkání plechu
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléku v přiměřené větší nádobě rozmícháme cukr a rozdrobíme droždí, vmícháme sůl, vejce a mouku a necháme kynout.
-
Těsto do půl hodiny poleze z misky nebo hrnce a to je ta chvíle, kdy je vylejeme do vystříkaného plechu, posypeme strouhánkou, rozmístíme ovoce promíchané s ovesnými vločkami, posypeme hnědým cukrem a dáme asi na 20 minut péci do trouby, vyhřáté na 170°C – u horkovzdušné stačí o 15 méně.
-
Podáváme horké se zakysanou smetanou, ale i jako studený koláč bude asi k jídlu. Množství vyšlo na menší plech – takový ten s poklopem. 🙂
Poznámka od kuchařky
Jako spousta dobrých věcí i tohle vzniklo z lenosti – zadělala jsem na liťáky těsto uvedené nahoře a pak jsem se rozhodla, že mne nebaví stát u plotny a smažit, zvolila jsem taky nepřiměřený hrnec a těsto mi začalo utíkat :-)). Proto jsem postupovala zjednodušenou metodou a s napětím čekala, co z toho vzejde. Je to moučník velmi rychlý a bez tuku. Samozřejmě pokud má někdo ověřený recept na lívance do kterého dává olej či rozpuštěné máslo, jde to jistě taky.