Suroviny
- 70 g máty (na 1 l vody)
- 750 g cukru krystal (nebo 250 g ovocného cukru fruktoza pro diabetiky)
- 20 g kyseliny citronové (množství upravíme dle vlastní chuti)
Postup přípravy receptu
-
Mátu i s květy vložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou, ale ne vroucí vodou (zničily by se látky v mátě), spíš teplou, vlažnou, ale zas ne úplně studenou, lépe se to vylouhuje, ve které jsme rozmíchali cukr s kyselinou citronovou a při občasném zamíchání necháme 2 dny vylouhovat (není třeba v lednici ale také ne na přímém slunci).
-
Pak přecedíme a buď necháme v lednici nebo můžeme i sterilovat při 85°C asi 15 min – pak ještě můžeme přidat před sterilací lžičku konzervační ho prostředku dr. Oetkera – ale není nezbytně nutný. (hodí se, pokud máme větší množství hlavně máty).
-
Sirup pak můžeme použít do minerálky, vody i do čaje.
V létě s ledem nádherně osvěží a jinak je skvělým lékem při nachlazení, kašli, bronchitidě.
Poznámka od kuchařky
Samozřejmě čím víc máty, tím lépe, toto je základní množství suroviny na litr vody, méně určitě ne.
Na fotce je teprve dnes (v den psaní receptu) čerstvě připravovaný sirup.
V tomo receptu je ideální využít stonky i květy, pokud sušíme nebo mrazíme jen listy.
Na fotce vidíte, že 70g stonků je opravdu málo, protože dost váží
Na fotce je čerstvě připravený výluh (v den psaní receptu), protože hotové jsou již u svých vlastníků