Mátový sirup do sodovky

111
- reklama -

Suroviny

4-5 hrstí pokrátjené máty (peprná, pomerančová, anansová aj.)
1 l vody
menší citron bez kůry
1 kg cukru
rovná lžíce kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Do vřící vody vhodíme krájenou mátu a kolečka citronu, přivedeme k varu a jen krátce povaříme.
    Zakryté necháme vychladnout do druhého dne.


    Zobrazit celý recept

  2. Po 24 h scedíme, bylinky vymačkáme a v tomto „čaji“ rozmícháme cukr a kyselinu citronovou. Lépe a rychleji se rozpustí, pokud trochu zahřejeme.

  3. Steriluji při 80°C ,15 minut.

Poznámka od kuchařky

Recept mám od kamarádky. Máta je už rozrostá po celém dvoře, málem se tlačí i do domu… :)) Nejvíc nám chutná peprmintová, ale i ty ovocné jsou dobré.

Sirup dáváme do sodovky nebo jen vody k pití, hodí se i do čaje.