
Suroviny
- 100 g máty (včetně stvolů a případně květů)
- 1 litr vody (převařené, trochu zchladlé)
- 700 g cukru ( můžete použít krupici nebo jako já třtinový – pak bude samozřejmě barva tmavá )
- 1 -2 limetky
- 20 g kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Připravte si buď velké sklenice nebo nějaký větší hrnec, do kterého se všechno vejde. Samozřejmě podle toho, z kolika dávek budete připravovat.
-
Mátu omyjte a zbavte případných starých listů a breberek :-).
-
Vodu převařte, třeba v rychlovarné konvici, nalijte do sklenic nebo hrnce a vmíchejte cukr s kyselinou citronovou. Promíchejte, až se všechno rozpustí.
-
Nechte trochu zchladnout, tak na 80 C ( od oka ) a přidejte nať máty a na kolečka nakrájené, důkladně omyté limetky. Já citrony a limetky dávám do horké vody s lžící octa, jdou pak lépe omývat od všech chemických látek … A pak už jenom necháme dva dny doma louhovat. Občas můžete promíchat.
-
Pak přecedíme přes plátýnko nebo gázu a slijeme do vymytých láhví a uzavřeme.
Poznámka od kuchařky
Moje recepty a fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/