Suroviny
- Palačinky:
- 1 vejce
- 1/2 l mléka
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 lžíce oleje nebo rozehřátého másla
- 1-2 lžíce nasekané čerstvé máty
- trošku oleje na pánev
- Višně v čokoládě:
- 0,75 kg višní
- 300 g cukru krupice
- 50 g práškového kakaa
- 2 lžíce rumu nebo dobrého likéru (např. višňový, mandlový)
- mletá vanilka nebo několik kapek vanilkové esence
Postup přípravy receptu
-
Višně umyjeme a vypeckujeme. Přidáme vše ostatní, promícháme a necháme 10-20 minut odležet. Občas zamícháme. Pak lehce povaříme do zhoustnutí a necháme vychladit.
-
Můžeme ale i sterilovat do zásoby, v tom případě použijeme větší množství surovin. Po odležení plníme směs do malých skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85°C. Takto sterilované višně vydrží do příští sklizně a jsou vynikající i na zmrzlinové poháry nebo s jogurtem.
-
Vymícháme těsto na palačinky, přidáme nasekanou mátu a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Pak na olejem lehce potřené pánvi pečeme tenké palačinky. Podáváme se studenými višněmi. Můžeme přidat kopeček zmrzliny nebo šlehačku, ale nám to chutnalo i takhle.
Poznámka od kuchařky
Máta a čokoláda spolu náramně ladí 🙂
Další moje recepty najdete na