Suroviny
- Piškot:
- 4 vejce
- 12 dkg cukru
- 3 lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- 12 dkg hladké mouky
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g smetany ke šlehání
- 100 g cukru
- mátová ochucovací pasta
- želatina
- marcipán
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve oddělíme žloutky a bílky. Bílky vyšleháme na pevný sníh. Žloutky vyšleháme s krupicovým cukrem. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme mouku, prášek do pečiva a nakonec olej. Upečeme.
-
Vykrojíme různé tvary z korpusu. Poté vyválíme marcipán na cca 1-1,5 cm a vykrajujeme o něco menší tvar než u korpusu, aby marcipán nevyčníval, až se vloží na korpus.
-
Želatinu připravíme dle návodu. Mascarpone vyšleháme společně s cukrem a smetanou do krému. Nemusí být příliš pevný, protože se bude přidávat želatina. Přidáme i odpovídající množství mátové pasty – řiďte se pokyny na obalu, může se podle výrobce lišit. Obvykle se dává 30-50 g na 1 kg krému.
-
Doporučuji dát zpočátku méně a případně přidat. Krém by měl mít jen lehce mátovou příchuť. Do želatiny přidejte trochu krému a promíchejte. Vraťte ke zbytku krému a vše dobře promíchejte.
-
Na dno každé formy vložíme tvar dortového korpusu, na něj položíme marcipán a naplíme krémem až po okraj. Dáme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
-
Zdobíme dle vlastní fantazie.