
Suroviny
1 porce
- 500 ml plnotučného čerstvého mléka
- 120 g mléčné rýže
- 1 banán
- 1 lžíce másla
- ovoce na ozdobení
Postup přípravy receptu
-
Jako první nalijeme do středně velkého hrnce 500 ml mléka a přivedeme k varu.
Použila jsem čerstvé plnotučné mléko, ale v receptu je napsaná voda. Takže komu by se nechtělo použít mléko, zkuste vodu. -
Jakmile mléko začne vařit, přidáme lžíci másla na zjemnění a vsypeme odvážené množství mléčné rýže. Ztlumíme plamen a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí, za průběžného promíchávání, zhruba 30 minut.
-
Když je rýže hotová, necháme ji zlehka vychladnout a mezitím připravíme stolní mixér. Do něj nakrájíme jeden celý banán a přidáme k němu mléčnou rýži. Mixujeme jen chvilku, na hrubo.
-
Jako formu jsem využila jednu menší bábovkou ze silikonu, kterou i přesto, že je silikonová, doporučuji trochu vymazat máslem – já to neudělala, ale měla jsem…
-
Do připravené formy nalijeme směs rýže a banánu a vložíme ji do lednice, nejlépe přes noc. Snažte se tuto časovou dobu ale opravdu dodržet. Já „dort“ dělala jen pár hodin předem a nestačilo to.
-
Druhý den dort z formy vyklopíme až těsně před podáním a dozdobíme jej například malinami.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se tímto receptem









