
Suroviny
- 225 g panýru, domácího sýra
- ghí nebo rostlinný olej na smažení
- 4 čl soli
- 2 1/2 čl kurkumy
- 2 pl ghí
- 1/2 čl indického kmínu
- 1 nebo 2 čerstvé čili, nadrobno nakrájené a zbavené semínek
- 1 čl strouhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 čl asafoetidy
- 450 g vyloupaného čerstvého hrášku, lze použít i mražený nebo konzervovaný
- 150 ml vody
- 6 nakrájených rajčat
- 1 1/2 pl citrónové šťávy
- 1 čl garam masaly
Postup přípravy receptu
-
Panýr nakrájejte na centimetrové kostičky (pokud máte měkký panýr, dobře ho propracujte potom z něj vytvořte kuličky velké jako hroznové víno) a smažte je ve velké vrstvě ghí nebo oleje, dokud nejsou zlatavě hnědé s chřupavou kůrkou na povrchu.
-
Panýr vyndejte z ghí a vložte ho do roztoku z 3 čl soli, 2 čl kurkumy a 1/2 litru teplé vody nebo syrovátky a nechte je v tomto roztoku máčet, zatímco pokračujete v následujícím.
-
Ve středně velkém hrnci rozehřejte 2 pl ghí. Potom přidejte kmín, po chvilce drobně nakrájené čili a strouhaný zázvor. Když kmínová zrnka zhnědnou (asi po 30 až 45 sekundách), přidejte asafoetidu, zbývající kurkumu a po několika sekundách hrášek.
-
Přidejte vodu, hrnec přikryjte a duste, dokud hrášek nezměkne. Přidejte rajčata a sýrové kuličky. Při stejně mírné teplotě povařte ještě 5 minut. (Pokud použijete hrášek konzervovaný, přidejte rajčata společně s hráškem)
-
Těsně před podáváním přidejte šťávu z citrónu a ochuťte zbytkem soli a garam masalou.
Poznámka od kuchařky
Recept je převzat z Kršnovy vegetariánské kuchařky.
Recept na sýr panýr naleznete zde: https://www.toprecepty.cz/recept/51875-panyr-domac…