Matafan – francouzské bramborové placky

292
- reklama -

Suroviny
4-6 placiček

200 g vařených brambor (klidně od oběda od včerejška)
80-100ml mléka
1/2 stroužku česneku
1/3 lžičky vybraného koření/sušených bylinek dle vaší chuti
1/2 lžičky soli
1 vejce
25 g hladké mouky
olej na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Brambory rozmačkáme na jemnou kaši. Přimícháme vejce, poté najemno nasekaný česnek, mouku, sůl, koření a nakonec mléko. Výsledkem by měla být hustá, hladká směs.

  2. Opékáme na vyšším plameni na tenké vrstvě oleje jako palačinky, dokud se na obou stranách nevytvoří zlatá křupavá kůrka.

Poznámka od kuchařky

Matafan znamená ve francouzštině doslova zabiják hladu. Jedná se o prosté sedlácké jídlo, které si lidé na francouzském venkově často dopřávali k snídani, neboť dokáže zasytit a dodat spoustu energie. Okořenit si jej můžete podle své chuti, mně chutná s paprikou a špetkou kari. Vynikající jsou i se sýrem. Může se podávat jako příloha nebo samotný.