
Suroviny
3 porce
- 600 g vepřové plece nebo krůtího, hovězího, králičího masa
- 60 g uzeného špeku nebo slaniny
- 1 velké cibule
- 300 g červené řepy
- 3 stroužky česneku
- 1 rovná lžíce sladké papriky
- 1 malá plechovka rajského protlaku (1 plnější lžíce)
- snítka tymiánu
- sůl
- pepř mletý
- vývar dle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a osmažíme na dozlatova osmažené cibuli, na jemně pokrájeném špeku.
-
K osmaženému masu přidáme zpěnit papriku, nasekaný česnek a protlak, vše promícháme, přidáme snítku tymiánu.
-
Vše zalijeme cca 200 ml vývaru a dusíme pod poklicí na mírném ohni, za občasného promíchání a případného podlití. Doba dušení dle druhu masa. Kdo rád pikantní jídla, může přidat chilli papričku.
-
Oloupanou řepu pokrájíme na kostičky nebo nudličky a zhruba 15 minut před koncem dušení, ji přidáme k masu. Pak společně dodusíme doměkka. Pokud budeme guláš připravovat z drůbežího nebo králičího masa, řepu vložíme do hrnce hned na začátku dušení, protože doba dušení masa nebude tak dlouhá.
-
Pokud guláš nebudeme příliš podlévat, není ho nutné ani zahušťovat. Pokud budeme chtít více omáčky, zahustíme nakonec jíškou a necháme provařit, dochutíme solí a pepřem dle chuti.
-
Podáváme s knedlíkem, noky, rýží, těstovinami, chlebem.









