Masovo-zeleninové „šišečky“ v anglickém kabátku

51
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

500 g mletého masa mix
11 plátků z vyšší anglické slaniny
1,5 dl hrnek nastrouhaného loveckého salámu
1,5 dl hrnek oloupané nastrouhané cukety
1 větší mrkev
2 větší cibule
3 větší stroužky česneku
1 vejce
2 PL solamylu
3 PL strouhanky
1 větší rajče
3/4 kostky zeleninového bujónu
1 dl vody
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Jednu cibuli nakrájíme nahrubo a odložíme bokem, druhou cibuli nakrájíme nadrobno, očistěnou mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, očistěnou, dužiny a jader zbavenou cuketu také na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme a lovecký salám zbavený slupky nastrouháme nahrubo.


    Zobrazit celý recept

  2. Do velké mísy dáme maso mix, přidáme všechny nastrouhané suroviny, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a vše promícháme.

  3. Dále přisypeme solamyl, strouhanku, sůl, pepř, znova důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.

  4. Mezitím zapneme na rozehřátí troubu, rajče nařízneme do kříže, spaříme vařící vodou, ochladíme, sloupneme a nakrájíme na drobnější kostičky. V 1 dl vody rozvaříme 3/4 kostky zeleninového bujonu.

  5. Do zapékací mísy nasypeme předem přichystanou nahrubo nakrájenou cibuli a jdeme balit odpočaté maso.

  6. Odpočatou masovou směs ještě jednou důkladně promícháme, z hmoty utvoříme 10-11 ks „šišek“ a každou zabalíme do 1 plátku anglické slaniny.

  7. Zabalené šišky rovnoměrně vedle sebe poskládáme do zapékací mísy, přikryjeme alobalem a dáme do trouby na nejvyšší výkon na 10 minut péct.

  8. Poté z trouby vytáhneme, posypeme nakrájeným rajčetem, podlijeme předem připraveným zeleninovým vývarem, znovu zakryjeme alobalem a pečeme dalších 10 minut stále na nejvyšší výkon trouby. Po 10 minutách alobal odstraníme, 5 minut odkryté dopečeme a můžeme podávat.
    Já jsem jako přílohu zvolila šťouchané brambory s libečkem a máslem, přelité vypečenou šťávou.

Poznámka od kuchařky

Chtěla jsem něco udělat z mletého masa, ale nevěděla jsem,co. Při pohledu do ledničky na „zbytky“ potravin rázu – pro dva málo, pro jednoho moc, mě napadla tahle verze jídla a v závěru jsme byli mile překvapeni velice dobrou chutí šťavnatého pokrmu 🙂