![Masovo-zeleninové „šišečky“ v anglickém kabátku_5ffa8c06b5774.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/masovo-zeleninove-sisecky-v-anglickem-kabatku_5ffa8c06a4c0f.jpeg)
Suroviny
3-4 porce
- 500 g mletého masa mix
- 11 plátků z vyšší anglické slaniny
- 1,5 dl hrnek nastrouhaného loveckého salámu
- 1,5 dl hrnek oloupané nastrouhané cukety
- 1 větší mrkev
- 2 větší cibule
- 3 větší stroužky česneku
- 1 vejce
- 2 PL solamylu
- 3 PL strouhanky
- 1 větší rajče
- 3/4 kostky zeleninového bujónu
- 1 dl vody
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Jednu cibuli nakrájíme nahrubo a odložíme bokem, druhou cibuli nakrájíme nadrobno, očistěnou mrkev nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle, očistěnou, dužiny a jader zbavenou cuketu také na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme a lovecký salám zbavený slupky nastrouháme nahrubo.
-
Do velké mísy dáme maso mix, přidáme všechny nastrouhané suroviny, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce a vše promícháme.
-
Dále přisypeme solamyl, strouhanku, sůl, pepř, znova důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
-
Mezitím zapneme na rozehřátí troubu, rajče nařízneme do kříže, spaříme vařící vodou, ochladíme, sloupneme a nakrájíme na drobnější kostičky. V 1 dl vody rozvaříme 3/4 kostky zeleninového bujonu.
-
Do zapékací mísy nasypeme předem přichystanou nahrubo nakrájenou cibuli a jdeme balit odpočaté maso.
-
Odpočatou masovou směs ještě jednou důkladně promícháme, z hmoty utvoříme 10-11 ks „šišek“ a každou zabalíme do 1 plátku anglické slaniny.
-
Zabalené šišky rovnoměrně vedle sebe poskládáme do zapékací mísy, přikryjeme alobalem a dáme do trouby na nejvyšší výkon na 10 minut péct.
-
Poté z trouby vytáhneme, posypeme nakrájeným rajčetem, podlijeme předem připraveným zeleninovým vývarem, znovu zakryjeme alobalem a pečeme dalších 10 minut stále na nejvyšší výkon trouby. Po 10 minutách alobal odstraníme, 5 minut odkryté dopečeme a můžeme podávat.
Já jsem jako přílohu zvolila šťouchané brambory s libečkem a máslem, přelité vypečenou šťávou.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem něco udělat z mletého masa, ale nevěděla jsem,co. Při pohledu do ledničky na „zbytky“ potravin rázu – pro dva málo, pro jednoho moc, mě napadla tahle verze jídla a v závěru jsme byli mile překvapeni velice dobrou chutí šťavnatého pokrmu 🙂