
Suroviny
4 porce
- Na masové šišky budeme potřebovat :
- 600 g mletého vepřového masa
- 50 ml smetany na vaření ( stačí 10% )
- 1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
- 5 lžic Solamylu
- 2 lžíce nasekané zelené petržele
- sůl
- mletý pepř
- podle potřeby na dohuštění strouhanku
- dále budeme potřebovat :
- 150 g Gazdovské slaniny
- 150 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel )
- 300 ml polosladkého bílého vína ( použila jsem Pálavu )
- 1 lžíci oleje
- 3 větší cibule
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- na naředění sladkou smetanu ( 10% )
- na dochucení podle potřeby sůl
- cca 5 lžic oleje (pod slaninu a na osmažení masových šišek)
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso důkladně promícháme s uvedenými surovinami a necháme alespoň půl hodiny uležet.
-
Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.
-
V širším kastrolu na lžíci oleje orestujeme slaninu. Přidáme nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, sůl, kuličky koření a bobkový list. Promícháme, cca 3minuty restujeme a poté odstavíme na chvíli stranou.
-
Z uleželé masové směsi vytvarujeme větší “šišky“, které ze všech stran prudce na pánvi s trochou oleje osmažíme.
-
Osmažené maso naskládáme do kastrolu na zeleninu, pánev vypláchneme troškou horké vody a nalijeme k masu.
-
Přidáme víno, promícháme ode dna a přikryté poklicí dusíme slabým varem 15 minut.
-
Masové šišky ze zeleniny vyndáme na talíř, koření vybereme a vyhodíme.
-
Ponorným mixérem rozmixujeme celý obsah v kastrolu. Podle potřeby dochutíme solí, naředíme smetanou na námi požadovanou hustotu a necháme převařit.
-
Maso dáme nazpět do kastrolu, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se hodí vařené brambory, knedlík, nebo rýže.
Poznámka od kuchařky
Z mletého masa můžeme použít i mix-vepřové a hovězí. Také můžeme použít mleté kuřecí, nebo krůtí.
Pokud nechceme podlévat vínem, použijeme vývar, nebo vodu.
Omáčku není třeba zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina ji dostatečně zahustí.