Masové šišky v zeleninovo – vínové omáčce

54
- reklama -

Suroviny
4 porce

Na masové šišky budeme potřebovat :
600 g mletého vepřového masa
50 ml smetany na vaření ( stačí 10% )
1 menší cibuli nakrájenou nadrobno
5 lžic Solamylu
2 lžíce nasekané zelené petržele
sůl
mletý pepř
podle potřeby na dohuštění strouhanku
dále budeme potřebovat :
150 g Gazdovské slaniny
150 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel )
300 ml polosladkého bílého vína ( použila jsem Pálavu )
1 lžíci oleje
3 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
na naředění sladkou smetanu ( 10% )
na dochucení podle potřeby sůl
cca 5 lžic oleje (pod slaninu a na osmažení masových šišek)

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso důkladně promícháme s uvedenými surovinami a necháme alespoň půl hodiny uležet.

  2. Mezitím nakrájíme slaninu a cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle.

  3. V širším kastrolu na lžíci oleje orestujeme slaninu. Přidáme nakrájené cibule, nastrouhanou zeleninu, sůl, kuličky koření a bobkový list. Promícháme, cca 3minuty restujeme a poté odstavíme na chvíli stranou.

  4. Z uleželé masové směsi vytvarujeme větší “šišky“, které ze všech stran prudce na pánvi s trochou oleje osmažíme.

  5. Osmažené maso naskládáme do kastrolu na zeleninu, pánev vypláchneme troškou horké vody a nalijeme k masu.

  6. Přidáme víno, promícháme ode dna a přikryté poklicí dusíme slabým varem 15 minut.

  7. Masové šišky ze zeleniny vyndáme na talíř, koření vybereme a vyhodíme.

  8. Ponorným mixérem rozmixujeme celý obsah v kastrolu. Podle potřeby dochutíme solí, naředíme smetanou na námi požadovanou hustotu a necháme převařit.

  9. Maso dáme nazpět do kastrolu, prohřejeme a podáváme. Jako příloha se hodí vařené brambory, knedlík, nebo rýže.

Poznámka od kuchařky

Z mletého masa můžeme použít i mix-vepřové a hovězí. Také můžeme použít mleté kuřecí, nebo krůtí.

Pokud nechceme podlévat vínem, použijeme vývar, nebo vodu.

Omáčku není třeba zahušťovat moukou, rozmixovaná zelenina ji dostatečně zahustí.