Suroviny
4 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 lžičky kukuřičného škrobu – pokud je směs příliš řídká
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce olivového oleje
- kousek másla
- 1 konzerva sekaných rajčat – pokud zvolíte směs s bazalkou, lépe
- 100 g strouhaného sýra (goudy)
- 200 g špaget
- lístky bazalky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Smícháme maso, vejce, jemně nasekanou cibulku a jemně nasekané lístky bazalky (té dáváme podle chuti). Osolíme a opepříme podle chuti. Pokud je směs příliš řídká, přidáme kukuřičný škrob. Z hmoty, kterou dobře propracujeme, vytvarujeme placičky nebo kuličky.
-
Olej s máslem zahřejeme a masové placičky opečeme. K tomu potřebujeme tak asi 5 minut.
-
Opečené placičky v pánvi posypeme sýrem a po chvilce, kdy se sýr začne rozpouštět, zalijeme sekanými rajčaty, zakryjeme a na mírném ohni vaříme asi 20-30 minut. Přidáme během dušení ještě 4-6 lžic vody ze špaget, pokud potřebujete omáčku zředit podle žádané konzistence.
-
Mezitím uvaříme špagety podle návodu (v osolené vodě). Takže stihnete vody ze špaget přidat do pánve s masem a rajčaty.
-
Podáváme špagety přelité omáčkou s masovými placičkami a můžeme dozdobit lístkem bazalky.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem zamýšlel dát sýr do masové směsi, ale když jsem při smažení spatřil připravený sýr, nezbylo než postup obměnit. Recept krok za krokem také na http://www.mojetara.cz/recipe/masove-placicky-se-s…