Suroviny
- 20 dkg hovězího krku
- 40 dkg vepřového bůčku
- sůl
- česnek
- majoránka
- mletý pepř
- 1 vejce
- 1/2 dcl Koňaku
- kvalitní slunečnicový olej
- Na kaši:
- oloupané brambory typ B nebo C
- sůl
- kurkuma
- 2 tavené sýry (Smetanito)
- na jemno nasekaná bazalka
- na jemno nasekaný libeček
- máslo
- Na salát:
- nové hlávkové zelí
- na jemno nasekaný kopr
- bílý pepř
- sůl
- cukr
- ocet
- kvalitní slunečnicový olej
Postup přípravy receptu
-
Očistěné maso nakrájíme na plátky, přidáme koření, koňak, důkladně promícháme, necháme ½ hodiny odpočinout a pomeleme.
-
Přidáme vajíčko, promícháme a pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou. Necháme další ½ hodinu odpočinout.
-
Oloupané brambory nakrájíme a v osolené vodě s přidáním špetky kurkumy uvaříme.
-
Scedíme, přidáme máslo, sýry, vyšleháme hladkou kaši, promícháme s bazalkou a libečkem, naplníme cukrářský rukáv a v máslem vymazané a strouhankou vysypané zapékací míse tvoříme bramborová hnízda.
-
Z masové směsi děláme kuličky, orestujeme v oleji, klademe do vytvořených hnízd a na cca 30 minut vložíme do vyhřáté trouby zapéct.
-
Zelí najemno nakrájíme nebo nastrouháme, přidáme kopr, osolíme, opepříme, ocukrujeme, ooctujeme, zakápneme olejem, promícháme a necháme 10 minut odstát.
Poznámka od kuchařky
Hnízda se po upečení špatně porcují, proto bych doporučoval hnízda zapékat v malých zapékacích miskách(na jednu porci), po zapečení dozdobit a v nich podávat.