Masové koule v zelí na způsob segedínu

69
- reklama -

Suroviny

400 g mletého masa mix
2 vejce
2 menší syrové brambory
3-4 stroužky česneku
2 šalotky
2 plátky toustového chleba bez kůrky
cca 4 lžíce mléka
strouhanka
sůl
pepř
500 g kysaného zelí i s nálevem
1 lžíce mleté papriky
1 cibule
50 g špeku
2 syrové brambory
sladká smetana na zjemnění
vývar dle potřeby
sádlo
sůl
cukr

Postup přípravy receptu

  1. Brambory a česnek nastrouháme najemno, šalotku nakrájíme nadrobno. Chleba pokropíme mlékem a necháme nasát. Smícháme s masem a zbývajícími surovinami. Pokud bude směs moc řídká, přidáme trochu strouhanky. Dáme na hodinku propojit chutě.


    Zobrazit celý recept

  2. Poté mokrýma utvoříme koule, které zprudka opečeme na sádle. Stačí, jen aby se zatáhly a zpevnily. Koule vytáhneme a do pánve dáme vyškvařit nakrájený špek. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a po zpěnění přidáme papriku. Zamícháme a vlijeme překrájené zelí.

  3. Přidáme brambory a přivedeme k varu. Vložíme zpět koule a podle potřeby podlijeme vývarem. Vaříme s občasným mícháním do změknutí zelí a masa. Nakonec zjemníme smetanou (nesmí být studená) a dochutíme pepřem, cukrem, případně solí. Podáváme s knedlíky nebo chlebem.