![Masové koule v zelí na způsob segedínu_5ff6694400249.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/masove-koule-v-zeli-na-zpusob-segedinu_5ff66943e2a94.jpeg)
Suroviny
- 400 g mletého masa mix
- 2 vejce
- 2 menší syrové brambory
- 3-4 stroužky česneku
- 2 šalotky
- 2 plátky toustového chleba bez kůrky
- cca 4 lžíce mléka
- strouhanka
- sůl
- pepř
- —
- 500 g kysaného zelí i s nálevem
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 cibule
- 50 g špeku
- 2 syrové brambory
- sladká smetana na zjemnění
- vývar dle potřeby
- sádlo
- sůl
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Brambory a česnek nastrouháme najemno, šalotku nakrájíme nadrobno. Chleba pokropíme mlékem a necháme nasát. Smícháme s masem a zbývajícími surovinami. Pokud bude směs moc řídká, přidáme trochu strouhanky. Dáme na hodinku propojit chutě.
-
Poté mokrýma utvoříme koule, které zprudka opečeme na sádle. Stačí, jen aby se zatáhly a zpevnily. Koule vytáhneme a do pánve dáme vyškvařit nakrájený špek. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a po zpěnění přidáme papriku. Zamícháme a vlijeme překrájené zelí.
-
Přidáme brambory a přivedeme k varu. Vložíme zpět koule a podle potřeby podlijeme vývarem. Vaříme s občasným mícháním do změknutí zelí a masa. Nakonec zjemníme smetanou (nesmí být studená) a dochutíme pepřem, cukrem, případně solí. Podáváme s knedlíky nebo chlebem.