Suroviny
3-4 porce
- 500 g na jemno namleté vepřové plece
- 50 ml šlehačky
- 3 lžičky Podravky
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 250 g žampionů nakrájených na silnější plátky
- 300 ml vývaru
- 50 ml bílého vína na podlití
- 1 větší cibuli
- 2 lžíce oleje
- 1 plátek másla o síle 2 cm
- šlehačka
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso důkladně promícháme se šlehačkou a kořením a necháme alespoň půl dne uležet. Můžeme nechat i přes noc. Poté z masové směsi vytvarujeme koule o něco větší, než pingpongový míček.
-
V kastrolu na rozehřátém oleji koule prudce opečeme a vytáhneme stranou. Do výpeku přidáme máslo na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony, orestujeme a do kastrolu dáme nazpět masové koule.
-
Podlijeme vývarem, opatrně promícháme a přikryté poklicí dusíme slabým varem 20 minut. Během dušení podléváme vínem. Koule a trochu žampionů z kastrolu vyndáme a zbytek šťávy ponorným mixérem rozmixujeme.
-
Šťávu podle potřeby naředíme šlehačkou, dochutíme, vložíme nazpět koule a žampiony a vše 2 minuty provaříme. Podáváme s knedlíkem, hodily by se i těstoviny nebo rýže.
Poznámka od kuchařky
Na masové koule můžeme použít i mleté maso mix(vepřové+hovězí), ale také se hodí namleté kuřecí, nebo krůtí. Ochutit si ho každý může podle svých zvyklostí.
Pokud nemáme víno, použijeme 350 ml vývaru