Masové koule v žampionové omáčce

60
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

500 g na jemno namleté vepřové plece
50 ml šlehačky
3 lžičky Podravky
1/2 lžičky mletého pepře
250 g žampionů nakrájených na silnější plátky
300 ml vývaru
50 ml bílého vína na podlití
1 větší cibuli
2 lžíce oleje
1 plátek másla o síle 2 cm
šlehačka
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso důkladně promícháme se šlehačkou a kořením a necháme alespoň půl dne uležet. Můžeme nechat i přes noc. Poté z masové směsi vytvarujeme koule o něco větší, než pingpongový míček.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu na rozehřátém oleji koule prudce opečeme a vytáhneme stranou. Do výpeku přidáme máslo na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony, orestujeme a do kastrolu dáme nazpět masové koule.

  3. Podlijeme vývarem, opatrně promícháme a přikryté poklicí dusíme slabým varem 20 minut. Během dušení podléváme vínem. Koule a trochu žampionů z kastrolu vyndáme a zbytek šťávy ponorným mixérem rozmixujeme.

  4. Šťávu podle potřeby naředíme šlehačkou, dochutíme, vložíme nazpět koule a žampiony a vše 2 minuty provaříme. Podáváme s knedlíkem, hodily by se i těstoviny nebo rýže.

Poznámka od kuchařky

Na masové koule můžeme použít i mleté maso mix(vepřové+hovězí), ale také se hodí namleté kuřecí, nebo krůtí. Ochutit si ho každý může podle svých zvyklostí.

Pokud nemáme víno, použijeme 350 ml vývaru