Masové koule s brokolicí (květákem)

76
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g mletého masa – míchaného nebo z vepřové plece
sůl
sojová omáčka
2-3 stroužky česneku
1,5 lžičky zázvoru – čerstvě nastrouhaného
pepř mletý
1 vejce
cca hrst strouhanky
brokolice – růžičky (nebo květák)
slanina nebo schwarzwaldská šunka, tenké plátky dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, 2-3 lžíce sojové omáčky (dle její chuti i slanosti) a osolíme (nesolíme) podle chuti. Opepříme, přidáme čerstvě nastrouhaný česnek a zázvor. Vše důkladně promícháme a zahustíme troškou strouhanky.

  2. Brokolici (nebudeme potřebovat celou) nebo květák rozebereme na růžičky, které obalíme v mleté směsi a vytvoříme koule. Ty obalíme jedním nebo dvěma plátky schwarzwaldské šunky nebo moravské, anglické či jiné námi oblíbené slaniny.

  3. Takto připravené koule vložíme do zapékací mísy, přidáme 1-2 lžíce vody, zaklopíme a pečeme cca 35 minut. Poté odklopíme a dopečeme dozlatova za občasného polití a přelití výpekem.

  4. Podáváme s bramborovou přílohou.

  5. Mletou směs můžeme pro obměnu dochutit kari kořením nebo čubricou, můžeme vynechat obalení slaninou…

Poznámka od kuchařky

Růžičky zeleniny nepředvařujeme, tepelná úprava pečením je dostatečná.

Slanost mleté směsi si zreguluje každý sám; dle druhu použité sojové omáčky.