Masové koule s anglickou slaninou na kysaném zelí v parním hrnci

56
- reklama -

Suroviny
3-4 porce

7-8 ks brambor
kmín
tuk nebo olej nebo sádlo
Na masové koule:
500 g mletého masa mix (vepřové a hovězí)
1 vejce
1 PL strouhanky
sůl
pepř
majoránka (může být i nasekaný libeček)
15 dkg anglické slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
Na zelí:
500 g kysaného zelí
2 PL cukru krupice
15 dkg Gazdovské slaniny nebo jiné
1 cibule

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném tuku osmažíme nadrobno pokrájenou anglickou slaninu, cibulku a česnek a necháme vychladnout. Pak dáme do mísy, přidáme mleté maso, vajíčko, strouhanku, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promícháme a utvoříme 8 koulí.


    Zobrazit celý recept

  2. Kysané zelí propláchneme, aby nebylo moc kyselé, důkladně vyždímáme zbylou vodu, dáme do mísy, přisypeme cukr a přidáme směs z na tuku osmažené slaniny a cibulky a vše řádně promícháme.

  3. Očistíme brambory a překrájíme na polovinu. Parní hrnec naplníme vodou. Do spodní nádoby parního hrnce rovnoměrně narovnáme ochucené zelí a na něj rozložíme 8 kuliček masa.

  4. Do druhé nádoby rozložíme rozpůlené brambory, nesolíme, jen okmínujeme. Vše uzavřeme a paříme 40 minut. Po vypnutí necháme ještě 5 minut dotáhnout.

Poznámka od kuchařky

Zelí je opravdu jen přírodní a maso je pěkně šťavnaté.

Snad bude chutnat i Vám-dobrou chuť!