Suroviny
- Masové koule:
- 300 g mletého masa (vepřové s hovězím)
- 1 vejce
- 2 trojúhelníky taveného sýra
- 1 lžíce nakrájené čerstvé bazalky
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého libečku
- 1 lžíce Dijónské hořčice (nemusí být)
- sůl
- pepř
- lžička hladké mouky na spojení
- olej na smažení
- Na omáčku:
- 300 ml drůbežího vývaru
- 4 jarní cibulky našikmo nakrájená
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce Dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva na dochucení
- Příloha:
- špagety rýže nebo brambory
- nahrubo pomletý barevný pepř nebo chilli papričky na posyp omáčky
Postup přípravy receptu
-
Na masové koule smíchejte všechny ingredience a řádné promíchejte. Vytvarujte koule (jde to pěkně, když si ruce namočíte do vody). Aby držely lépe tvar při smažení, můžete je lehce obalit v mouce. Usmažte je zvolna na oleji a udržujte v teple.
-
Připravte si kuřecí vývar, přimíchejte med, hořčici (nejlépe metličkou), případně dosolte, opepřete a 5 minut poduste.
-
Vmíchejte smetanu a cibulky, zakápněte citrónovou šťávou a nechte prohřát. Na talíři posypte podle možností čerstvými bylinkami.
Poznámka od kuchařky
Čerpáno z časopisu Apetit.
Masové koule jsou díky bylinkám voňavé a šťavnaté (není tam rohlík ani strouhanka) a ve spojení s medovo-hořčicovou omáčkou jsme měli delikates oběd. Špagety jsou podle původního receptu, určitě ale budou výborné i brambory