Masové knedlíčky v houbové omáčce

37
- reklama -

Suroviny
4-5 porcí

Směs na masové knedlíčky:
250 g hovězí mleté maso
250 g vepřové mleté maso
1 vejce
1/2 lžičky sladké mleté papriky
4 lžíce mléka
sůl
pepř
koření na mleté maso
strouhanka na zahuštění
1 lžíce nasekané petrželové nati
2 lžíce másla
olivový olej na smažení
Omáčka:
150 g nakrájených hub (dá se nahradit žampiony, ale přidat lžičku sušeného houbového koření!, ale houby jsou houby)
1 střední cibule
olivový olej na pánev
300 ml silného hovězího vývaru
1 lžička mouky
1/2 šlehačky
1/2 lžičky citronové šťávy (nebo jen 1/2 zakysané smetany, co kdo raději používá)
Příloha:
těstoviny
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce čerstvé strouhanky
2 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin vymícháme masovou směs a vytvarujeme knedlíčky (v průměru asi 4cm). Na rozpuštěném másle+olivovém oleji opečeme knedlíčky ze všech stran (trvá to 4-5 minut). Vyndáme okapat a udržujeme v teple.


    Zobrazit celý recept

  2. Na oliv.oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme houby, trochu podlijeme vodou a asi 5 minut podusíme – občas promícháme. Přidáme hovězí vývar a masové knedlíčky.

  3. Odkryté dusíme asi 15 minut, omáčka se částečně vydusí (pokud jste omáčkoví, podlijeme trochou vody), potom smícháme trochu teplé omáčky + studené vody a řádně zamícháme lžičku mouky. Vše vlijeme do kastrolu a dusíme dalších 10 minut. Občas lehce promícháme, omáčka bude houstnout, tak ať se nepřichytne ke dnu.

  4. Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě. Na pánvi na rozehřátém másle smícháme strouhanku a kmín a chvilku osmahneme, aby se vůně kmínu uvolnila, vsypeme těstoviny a vše promícháme.

  5. Dohotovení:
    Masové kuličky vyndáme, do omáčky již na slabém plameni pomalu vlijeme smetanu, zakápneme citron.šťávou, případně dochutíme solí. Prohřejeme a můžeme servírovat.

  6. Na talíř naservírujeme masové knedlíčky, zalijeme omáčkou a nahoru posypeme těstovinami.

Poznámka od kuchařky

Recept pochází z Bavorska, ale místo těstovin bavoráci servírují jejich oblíbené spätzle.

Z nedostatku času jsem nahradila těstovinami, ale recept na spätzle přidám pro případné zájemce:

Nejdříve si nachystáme vařit osolenou vodu.

2 hrnky polohrubé mouky, 2 lehce rozšlehaná vejce, ½ hrnku mléka, sůl, pepř.

Mouku se solí smícháme v míse, uděláme jamku a vlijeme dovnitř rozšlehaná vejce s mlékem. Vařečkou vše pomalu promícháme až dohladka.

Těsto prolisujeme přes cedník na noky do vroucí vody, chvíli povaříme, jakmile vyplavou, jsou hotové.

Kmínové nudle dodají celému pokrmu šmrnc a doporučuje se zapíjet dobře vychlazeným pivkem.