Suroviny
- Hovězí maso(nejlépe krk)v poměru k
- vepřová krkovička (1:2,)
- 1 vejce
- česnek
- cibule
- pepř
- sůl
- na karamelizovanou cibuli:
- cibule
- červený vinný ocet
- cukr
- máslo
- koňak
- sůl
- pepř
- tymián
- ražená houska
- kremžská hořčice
Postup přípravy receptu
-
Hovězí i vepřové maso umeleme, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, povolené máslo, důkladně zpracujeme v kompaktní hmotu a necháme ½ hodiny odpočinout.
-
Pak tvoříme placičky, které z obou stran grilujeme.
-
Karamelizovaná cibule: na kostičky nakrájenou cibuli restujeme na másle spolu s tymiánem, přidáme cukr, necháme mírně zkaramelizovat, zastříkneme vinným octem, necháme zredukovat, osolíme, opepříme, přilijeme koňak a krátce zarestujeme.
-
Rozpůlenou housku mázneme hořčicí, dáme placičku a nahoru karamelizovanou cibuli.
Poznámka od kuchařky
Karamelizovaná cibule je podle Zdeňka Pohlreicha.
Na tepelné zpracování placiček jsem použil 30 let starý „enderácký“ kontaktní gril.
Z druhé placičky jsem vytvořil „hambáče“ (hamburger) a k receptu přidal pár fotek.