Suroviny
4 porce
- 1/2 kg uzeného bůčku či krkovice
- 2 jitrnice
- 2 jelita
- 1 mrkev
- 2 sáčky Tuřanského kysaného zelí
- 2 střední brambory
- 1 velké jablko
- vepřové sádlo
- cibule
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso (bůček/krkovici) si dáme vařit do vody.
-
Do druhého hrnce si dáme rozpustit dvě lžíce vepřového sádla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a to hezky do zlatova.
-
Kysané zelí po vyjmutí ze sáčku poctivě překrájíme na menší kousky a přidáme k opečené cibuli i s lákem (kdo chce, muže lák slít mimo a nahradit vodou).
-
Promícháme a přidáme najemno nastrouhané oloupané syrové brambory, jednu malou nastrouhanou mrkev a oloupané jablko (sladší odrůdu). Osolíme, opepříme, přidáme kmín a v případě potřeby dolijeme trochou vody. Takto připravené zelí necháme dusit cca 45 minut pod pokličkou do změknutí. Výsledné zelí již nijak nezahušťujeme (brambory a jablko to udělají za nás). Pouze ho dochutíme dle našich potřeb cukrem, případně solí.
-
Uzené maso po uvaření vyjmeme a nakrájíme na středně silné plátky. Jitrnici a jelito vložíme do mikrovlnné trouby pod gril buďto vcelku, nebo ho předem nakrájíme, jako v tomto případě na stejně velké porce a necháme rozpéct. Dle kvality se Vám buďto roztečou nebo si udrží k naší spokojenosti oku lahodící tvar.
-
Servírujeme jeden kousek jelita, jitrnice a uzeného masa na zelí a přílohou je bramborový nebo houskový knedlík, nebo jejich vzájemná kombinace.
Poznámka od kuchařky
…. já jsem si uzené uvařil den předem a podával jak je vidno studené :))) Mohu jen sdělit- … nebe v hubě 🙂