Masopustní talíř s kysaným zelím

56
- reklama -

Suroviny
4 porce

1/2 kg uzeného bůčku či krkovice
2 jitrnice
2 jelita
1 mrkev
2 sáčky Tuřanského kysaného zelí
2 střední brambory
1 velké jablko
vepřové sádlo
cibule
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso (bůček/krkovici) si dáme vařit do vody.


    Zobrazit celý recept

  2. Do druhého hrnce si dáme rozpustit dvě lžíce vepřového sádla a opečeme na něm najemno nakrájenou cibuli a to hezky do zlatova.

  3. Kysané zelí po vyjmutí ze sáčku poctivě překrájíme na menší kousky a přidáme k opečené cibuli i s lákem (kdo chce, muže lák slít mimo a nahradit vodou).

  4. Promícháme a přidáme najemno nastrouhané oloupané syrové brambory, jednu malou nastrouhanou mrkev a oloupané jablko (sladší odrůdu). Osolíme, opepříme, přidáme kmín a v případě potřeby dolijeme trochou vody. Takto připravené zelí necháme dusit cca 45 minut pod pokličkou do změknutí. Výsledné zelí již nijak nezahušťujeme (brambory a jablko to udělají za nás). Pouze ho dochutíme dle našich potřeb cukrem, případně solí.

  5. Uzené maso po uvaření vyjmeme a nakrájíme na středně silné plátky. Jitrnici a jelito vložíme do mikrovlnné trouby pod gril buďto vcelku, nebo ho předem nakrájíme, jako v tomto případě na stejně velké porce a necháme rozpéct. Dle kvality se Vám buďto roztečou nebo si udrží k naší spokojenosti oku lahodící tvar.

  6. Servírujeme jeden kousek jelita, jitrnice a uzeného masa na zelí a přílohou je bramborový nebo houskový knedlík, nebo jejich vzájemná kombinace.

Poznámka od kuchařky

…. já jsem si uzené uvařil den předem a podával jak je vidno studené :))) Mohu jen sdělit- … nebe v hubě 🙂