Masopustní prvorepublikové zelí

63
- reklama -

Suroviny

1 kg kysaného zelí
500 g uzeného masa raději prorostlejšího dobře vyuzeného
klobása
asi 4 velké brambory
2 cibule
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
kmín
sádlo nebo olej
cukr
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve dáme maso vcelku na půl hodiny vařit do cca litru vody. Pak k němu přidáme propláchnuté nebo okapané zelí ( podle toho, jak je kyselé ), klobásu, koření, dosolíme a vaříme další půl hodinu.

  2. Mezitím připravíme brambory. Do tlakového hrnce dáme lžící sádla, na něm orestujeme jednu nakrájenou cibuli a vložíme plátky brambor. Podlijeme asi půl deci vody, osolíme, okmínujeme. Uzavřeme , dáme vařit a od prvního zasyčení necháme 5 minut vařit. Odstavíme a necháme dojít.

  3. Uvařené maso vyjmeme a nakrájíme na plátky, klobásu na kousky. V pekáčku na sádle orestujeme cibulí, vlijeme zelí i s vývarem, dochutíme cukrem podle zvyklostí a přidáme k němu brambory, uzené maso, klobásu a orestovanou cibulku z brambor. Přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme hodinu. Ke konci pečení odklopíme. Jíme jen tak nebo třeba s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Tento pokrm jsem objevila v knize Zity Kabátové Prvorepubliková kuchařka. Malinko jsem upravila postup a musela jsem se o tuto dobrotu s vámi podělit.

Fotopostup a ostatní moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/