
Suroviny
- 440 hladké mouky
- 10 g sójové mouky (nebo dát celkem 450 g hladké mouky)
- 8 – 10 g soli
- 45 g másla
- 250 g (ml) vody
- 1 malá zarovnaná lžička krupicového cukru
- 15 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Jako první do nádoby vlijeme vlažnou vodu a přidáme rozpuštěné, ale vlahé máslo. Obě dvě mouky smícháme dohromady, prosijeme a ještě zamícháme sůl. Vsypeme do nádoby na tekuté ingredience, nahoru dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.
-
Vykynuté těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál, zpracujeme do bochánku a následně vyválíme šišku. Vložíme do hranaté chlebíčkové formy vyložené pásem papíru na pečení. Forma může být o délce 30 cm, ale i delší. Těsto necháme ve formě vykynout.
-
Vykynuté těsto ve formě shora orosíme rozprašovačem vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut při 210°C a pak zhruba 20-25 minut při 180 – 185°C.
-
Upečený chléb vyjmeme z formy a necháme zchladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Ve zvýšené míře peču v této době běžné druhy pečiva. Tento chleba je má improvizace podle složení kupovaného toustového chleba. Jen ze základních surovin.
Jak na výrobu kynutého těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…