Máslový králík v mandlích

68
- reklama -

Suroviny
nejmíň 4..

králík
sůl
čerstvě drcený pepř
125 g másla
olivový olej
3 středně velké cibule
5 stroužků česneku
trochu hladké mouky
100 g oloupaných mandlí
150 ml suchého bílého vína
150 ml zeleninového vývaru
pár snítek tymiánu ( nebo 3 lžičky sušeného )
6 středně velkých brambor
300 g keříčkových rajčat

Postup přípravy receptu

  1. Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme. Osolíme a opepříme. Nemáme-li čerstvý tymián, posypeme jej ( králíka, jasné? )sušeným. Obalíme v hladké mouce.

  2. V nádobě, ve které budeme králíka péci, rozpálíme máslo.

  3. Vložíme králičí kousky a ze všech stran osmažíme.

  4. Opečené vyjmeme a odložíme stranou.

  5. Ve výpeku orestujeme na měsíčky nakrájené cibule, na plátky nakrájené česneky. Přihodíme celé, oloupané mandličky a restujeme cca 10 minut.

  6. Vlijeme vodu s vínem. Víno necháme odpařit, což trvá cca 10 min.

  7. Do nádoby vrátíme maso. Ti, co mají čerstvý tymián, přidají jej právě teď.

  8. Přikryjeme pokličkou či alobalem a dáme do trouby, předehřáté na 180 st. Přikryté a bez výrazného hlídání trouby necháme dusit-péci hoďku. Mezitím mrkneme, co nového na Topkách :-), ano, kávička taky bodne.

  9. Brambory oloupeme, překrájíme na čtvrtky či osminky ( zase to záleží na velikosti brambor )a v osolené vodě předvaříme 7 minut.

  10. Rajčátka přepůlíme. 60 minut uteklo jako nic, takže pekáček vytáhneme z útrob trouby, přihodíme do něj brambory a rajčátka.

  11. Pokapeme olejem a vrátíme zpět. Do trouby, přece!

  12. Odkryté pečeme cca 30 minutek.

  13. Rajčátka pustí voňavou šťávičku, brambory a králík získají pěknou barvičku.

  14. No, a máme hotovo. Dobrou chuť.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Rytmus života Nejchutnější recepty, mírně upraveno.