
Suroviny
nejmíň 4..
- králík
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- 125 g másla
- olivový olej
- 3 středně velké cibule
- 5 stroužků česneku
- trochu hladké mouky
- 100 g oloupaných mandlí
- 150 ml suchého bílého vína
- 150 ml zeleninového vývaru
- pár snítek tymiánu ( nebo 3 lžičky sušeného )
- 6 středně velkých brambor
- 300 g keříčkových rajčat
Postup přípravy receptu
-
Králíka omyjeme, osušíme a naporcujeme. Osolíme a opepříme. Nemáme-li čerstvý tymián, posypeme jej ( králíka, jasné? )sušeným. Obalíme v hladké mouce.
-
V nádobě, ve které budeme králíka péci, rozpálíme máslo.
-
Vložíme králičí kousky a ze všech stran osmažíme.
-
Opečené vyjmeme a odložíme stranou.
-
Ve výpeku orestujeme na měsíčky nakrájené cibule, na plátky nakrájené česneky. Přihodíme celé, oloupané mandličky a restujeme cca 10 minut.
-
Vlijeme vodu s vínem. Víno necháme odpařit, což trvá cca 10 min.
-
Do nádoby vrátíme maso. Ti, co mají čerstvý tymián, přidají jej právě teď.
-
Přikryjeme pokličkou či alobalem a dáme do trouby, předehřáté na 180 st. Přikryté a bez výrazného hlídání trouby necháme dusit-péci hoďku. Mezitím mrkneme, co nového na Topkách :-), ano, kávička taky bodne.
-
Brambory oloupeme, překrájíme na čtvrtky či osminky ( zase to záleží na velikosti brambor )a v osolené vodě předvaříme 7 minut.
-
Rajčátka přepůlíme. 60 minut uteklo jako nic, takže pekáček vytáhneme z útrob trouby, přihodíme do něj brambory a rajčátka.
-
Pokapeme olejem a vrátíme zpět. Do trouby, přece!
-
Odkryté pečeme cca 30 minutek.
-
Rajčátka pustí voňavou šťávičku, brambory a králík získají pěknou barvičku.
-
No, a máme hotovo. Dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Rytmus života Nejchutnější recepty, mírně upraveno.









