Máslové sušenky s marcipánem

64
- reklama -

Suroviny
4 plechy

150 g másla
100 g cukru krystal
1 vejce
250 g polohrubé mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1/4 lžičky soli
hladká mouka na podsypání
150 g marcipánu
potravinářské barvy
moučkový cukr na podsypání

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky:
    Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny, pak k ní přidáme vejce. V jiné míse smícháme mouku s kypřícím práškem a solí, postupně přidáváme do máslové pěny a zpracujeme na těsto. Zabalíme do fólie a necháme uležet alespoň hodinu v lednici.

  2. Z uleželého vyváleného těsta vykrajujeme libovolné tvary. Sušenky pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 170°C, necháme vychladnout na kovové mřížce.

  3. Zdobení:
    Marcipán obarvíme potravinářským barvivem, rozválíme na ploše posypané moučkovým cukrem do tenka a formičkami z něj vykrajujeme buď stejné tvary jako předtím u sušenek, nebo malými formičkami drobné ozdoby. Upečené sušenky lehce navlhčíme štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskneme vykrájený marcipán. Hotové sušenky uložíme do plechové dózy na noc nejlépe do trezoru.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Gurmet duben 2014 (variace na sušenkové ptáčky)