Máslové houstičky

233
- reklama -

Suroviny

250 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
125 ml vody
125 ml mléka
80 g másla
1 vejce
20 g cukru
1 sušené droždí (7-8 g)
10 g soli
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, droždí a dobře rozmícháme. Vlijeme mléko s rozmíchaným vejcem a rozpuštěným máslem. Hněteme důkladně 8-10 min, těsto by mělo být hezky hebké a nemělo by se lepit k okrajům mísy. Méně pracnější je těsto uhníst v robotu nebo domácí pekárně, ale ruční práce má také své kouzlo.


    Zobrazit celý recept

  2. Uhnětené těsto necháme v míse, zakryjeme a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem. Vyklopíme na pracovní desku, krátce prohněteme, rozdělíme na dílky po 60 g. Každý dílek vytvarujeme do kulaté bulky. Rozložíme na plech s pečícím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 25-30 minut kynout.

  3. Nakynuté bulky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme 15 minut při 200°C dozlatova. Upečené houstičky přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Tyto houstičky jsou velmi nadýchané, měkké a vláčné. Pokud budete postupovat podle receptu, nemůžete nic zkazit. V Americe se tyto houstičky nazývají dinner rolls a často se podávají právě jako příloha k večeři. Některé recepty používají pouze mléko, ale více se mi osvědčila kombinace mléka a vody.

Můj instagram: https://www.instagram.com/miskakulickakucharinka/

Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulickakucharinka/