Máslová brokolicová polévka

57
- reklama -

Suroviny

2 brokolice
60-80 g másla
2 mírně vrchovaté lžíce hladké mouky
zeleninový vývar (voda)
sůl
mletý pepř
nočky:
1 vejce
hrubá mouka
sůl
2 lžíce vody

Postup přípravy receptu

  1. Z brokolice odřízneme všechny košťály, i ty nejmenší. Stonek brokolice oloupeme od dřevnatého povrchu, všechny košťály i se stonkem nakrájíme na menší kousky a uvaříme v troše osolené vody. Vše pak rozmixujeme ponorným mixérem.
    Zbylé růžičky brokolice rozkrájíme na sousta.


    Zobrazit celý recept

  2. Na másle osmahneme mouku, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme i rozmixované košťály a za stálého míchání dobře provaříme. Osolíme, opepříme.

  3. Pokud chcete přidat nočky, jen smícháme suroviny (mouky tolik, aby vzniklo polotuhé těstíčko) a přes haluškovač vystřeme do vřící polévky, kde je krátce povaříme i s přidanými růžičkami brokolice..

Poznámka od kuchařky

Opravdu jednoduchá polévka z několika málo surovin, u nás tak oblíbená, že ji musím vařit ze dvou brokolic. Rádi si do „kusu“ brokolice kousneme, proto nechávám růžičky větší…

Koupenou brokolici mrazím na tuto polévku (pozdější použití) už rozebranou – zvlášť růžičky, zvlášť košťály. Její příprava je pak o to rychlejší.