Suroviny
- 2 brokolice
- 60-80 g másla
- 2 mírně vrchovaté lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar (voda)
- sůl
- mletý pepř
- nočky:
- 1 vejce
- hrubá mouka
- sůl
- 2 lžíce vody
Postup přípravy receptu
-
Z brokolice odřízneme všechny košťály, i ty nejmenší. Stonek brokolice oloupeme od dřevnatého povrchu, všechny košťály i se stonkem nakrájíme na menší kousky a uvaříme v troše osolené vody. Vše pak rozmixujeme ponorným mixérem.
Zbylé růžičky brokolice rozkrájíme na sousta. -
Na másle osmahneme mouku, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme i rozmixované košťály a za stálého míchání dobře provaříme. Osolíme, opepříme.
-
Pokud chcete přidat nočky, jen smícháme suroviny (mouky tolik, aby vzniklo polotuhé těstíčko) a přes haluškovač vystřeme do vřící polévky, kde je krátce povaříme i s přidanými růžičkami brokolice..
Poznámka od kuchařky
Opravdu jednoduchá polévka z několika málo surovin, u nás tak oblíbená, že ji musím vařit ze dvou brokolic. Rádi si do „kusu“ brokolice kousneme, proto nechávám růžičky větší…
Koupenou brokolici mrazím na tuto polévku (pozdější použití) už rozebranou – zvlášť růžičky, zvlášť košťály. Její příprava je pak o to rychlejší.