Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

60
- reklama -

Suroviny
3 porce

Ostrá verze
2 lžičky cejlonského sypaného čaje
5 cm čerstvého zázvoru
2,5 cm odlomku čínské skořice
3 zelené kardamony
3 hřebíčky
3 kuličky černého pepře
1 hrnek plnotučného mléka
1/2 hrnku studené vody
2-5 lžic cukru
Jemná verze
1 pytlík černého čaje
1 čajová lžička fenyklových semínek
2 hřebíčky
2 zelené kardamony
5 cm odlomku ze skořice
1 hrnek plnotučného mléka
1/2 hrnku studené vody
2-5 lžic cukru

Postup přípravy receptu

  1. Zázvor omyjte a očistěte. Koření a zázvor roztlučte nahrubo v hmoždíři nebo umelte nahrubo v čistém mlýnku na kávu.

  2. Studenou vodu přiveďte na hořáku k varu, přisypte čaj, koření a cukr.

  3. Vařte 3 minuty.

  4. Přilejte mléko, nechte vzkypět a snižte oheň. Vařte do požadované hustoty.

  5. Odstraňte čaj z hořáku, přeceďte přes malé sítko a podávejte jej horký.

Poznámka od kuchařky

Masala chai (čti čaj) je indickou variací a dá se objednat v čajovnách nebo zakoupit instantní v orientálních potravinách. Původ tohoto čaje se nachází v Persii, kde se vařil bez koření a po dovaření se do něj přilévala smetana či šlehačka, ale procestoval půlku světa a tudíž má mnoho variací. Taktéž anglický čaj s mlékem má právě původ v období britské okupace Indie.Tento čaj se může podávat i bez koření, jak je to zvykem v Pakistánu a Afghanistánu a nazývá se jednoduše chai. V Tibetu se nesladí, ale přidává se do něj máslo a sůl a nazývá se Po cha. Může se dělat i se zeleným čajem, mletými oříšky a práškem do pečiva, díky kterému zrůžoví, tomuto druhu se pak nazývá růžový kašmírský čaj. Chai pouze se zázvorem se nazývá Adrak wali chai. Chai pouze s kardamonem se nazývá Elaichi wali chai.

Zázor můžete oloupat škrabkou. Na mletí koření doporučuji el. mlýnky na kávu. Pokud používáte sypané čaje, je vhodné použít uzavírací sítko, neboť jej můžete za 3 minuty odstranit, aby váš čaj nebyl příliž silný. V některých variacích se přidává i jeden celý badyán, ale čaj pak chutná po perníku, a proto jsem jej vynechala.