Martinské kynuté rohlíčky

295
- reklama -

Suroviny
rohlíčků jsem měla asi 25ks

500 g polohrubé mouky
75 g tuku (máslo,Heru )
2 žloutky
25 g droždí
250 ml mléka
vanilka
citronová kůra
1/2 KL soli

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme si kvásek z trochy mléka, droždí a trochy mouky.


    Zobrazit celý recept

  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, pak přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v těsto.

  3. Dáme ho na teplé místo vykynout. Po vykynutí rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký a nakrájíme na proužky, které pak nakrájíme na trojúhelníčky.

  4. Na delší stranu trojúhelníčků dáme náplň a svineme tak, aby růžek zůstal nahoře. Dáme na pomaštěný plech a necháme ještě chvilku kynout. Před vložením do trouby rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem. (já potírala zbylým bílkem).

  5. Povrch rohlíčků jsem ještě posypala drobenkou. Můžeme místo drobenky sypat třeba posekanými mandlemi, nebo oříšky, nebo jen posypat mákem.

  6. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut na 200°C. Já mám troubu plynovou, takže záleží na tom, jak komu trouba peče a dle toho se řídí.

  7. Hotové upečené rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme. Jako náplň jsem dala rozvařená jablíčka a jako další makovou nádivku.

Poznámka od kuchařky

Těsto jde také zadělat v domácí pekárně, kde nejprve dáme tekuté suroviny a nakonec sypké a nastavíme si program „těsto“. Po vykynutí pracujem stejně, jak jsem uvedla v postupu.

Tento recept mám z kuchařky našeho venkova a inspirovala se jím.

Rohlíčků jsem měla asi 25ks, ale dělala jsem je trochu větší, takže když budete dělat menší, bude jich více.