Suroviny
rohlíčků jsem měla asi 25ks
- 500 g polohrubé mouky
- 75 g tuku (máslo,Heru )
- 2 žloutky
- 25 g droždí
- 250 ml mléka
- vanilka
- citronová kůra
- 1/2 KL soli
Postup přípravy receptu
-
Uděláme si kvásek z trochy mléka, droždí a trochy mouky.
-
Ostatní suroviny dáme do mísy, pak přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v těsto.
-
Dáme ho na teplé místo vykynout. Po vykynutí rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký a nakrájíme na proužky, které pak nakrájíme na trojúhelníčky.
-
Na delší stranu trojúhelníčků dáme náplň a svineme tak, aby růžek zůstal nahoře. Dáme na pomaštěný plech a necháme ještě chvilku kynout. Před vložením do trouby rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem. (já potírala zbylým bílkem).
-
Povrch rohlíčků jsem ještě posypala drobenkou. Můžeme místo drobenky sypat třeba posekanými mandlemi, nebo oříšky, nebo jen posypat mákem.
-
Pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut na 200°C. Já mám troubu plynovou, takže záleží na tom, jak komu trouba peče a dle toho se řídí.
-
Hotové upečené rohlíčky pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme. Jako náplň jsem dala rozvařená jablíčka a jako další makovou nádivku.
Poznámka od kuchařky
Těsto jde také zadělat v domácí pekárně, kde nejprve dáme tekuté suroviny a nakonec sypké a nastavíme si program „těsto“. Po vykynutí pracujem stejně, jak jsem uvedla v postupu.
Tento recept mám z kuchařky našeho venkova a inspirovala se jím.
Rohlíčků jsem měla asi 25ks, ale dělala jsem je trochu větší, takže když budete dělat menší, bude jich více.