Marocké kuře s harissou, olivami a citronem

47
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 kuřecí prsa (asi 300 g)
sáček zelených oliv bez pecky
150 ml kuřecího vývaru
1 citron
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1/2 lžičky kajenského pepře nebo chilli
1 lžička čerstvého zázvoru nastrouhaného, může pomoci i sušený mletý
sůl
pepř
4 lžičky harissy
2 lžíce medu
listová petrželka
máta
1-2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme všechno koření a přidáme sůl. Kuřecí prsa posypeme směsí koření a tu důkladně promasírujeme prsty do masa.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrolu rozehřejeme olej a na střední teplotě opečeme kořeněná prsa, asi 6 minut z každé strany. Prsa z kastrolu vyjmeme a dáme stranou.

  3. Do kastrolu po pečení kuřete dáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme asi 5 minut, aby zesklovatěla. Přidáme nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek a zázvor. Promícháme a necháme zpěnit několik minut.

  4. Nasekáme si petrželku a mátu. S přidáním počkejte až na závěr. Decentně s tou mátou, pokud se trochu bojíte jejího aroma. Ale nemusíte mít obavy, stačí pár lístků, pak všechny chutě se nakonec propojí.

  5. Přidáme trochu vývaru, med, na plátky nakrájený citron, olivy a harissu. Promícháme, přivedeme k varu a dolijeme vývar. Znovu přivedeme k vau. Nyní do kastrolu vrátíme opečená kuřecí prsa, snížíme teplotu a zakryjeme. Vaříme 30 minut. V závěru vaření přidáme nasekanou petržel a trochu nasekané máty. Ještě zakryjeme, vypneme vařič a necháme dojít.

  6. Podáváme s rýží. Petrželka na ozdobení nic nepokazí.