Suroviny
- 1000 g ostružin
- 1000 g jablek -oloupaných,odjadřincovaných
- Na 1 kg podušené kaše:
- 40 g kyseliny citrónové
- 750 g-1000 g cukr krystal -podle kyselosti jablek
- 1 Pektogel nebo želírovací přípravek 2+1
Postup přípravy receptu
-
Jablka dáme do hrnce a v troubě na 180°C rozdusíme doměkka, rozmixujeme.
-
Ostružiny dáme do hrnce, přidáme vodu a rovněž rozdusíme v troubě, propasírujeme přes cedník.
-
Smícháme dohromady, dáme na sporák, uvedeme do varu, přidáme kyselinu citrónovou, polovinu cukru a za stálého míchání povaříme asi 4-5 minut.
-
Přisypeme zbytek cukru, do kterého jsme zamíchali pektogel a ještě 5 minut povaříme.
-
Horké plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme asi 10 minut od bodu varu, aby chytlo víčko.
-
Když dělám malé množství, tak nesterilizuji.
-
Původní recept:
1 kg ostružin, 500 g jablek, 1 dcl vody, 750 g cukru. Postup stejný, sterilizování v páře 10 minut na 80°C. Když mám hodně jablek, tak dám i 2 kg na 1 kg ostružin.
Poznámka od kuchařky
Recept mám hodně let z nějakého časopisu, praděpodobně Receptáře.
Z 2,5 kg vydušené hmoty před vařením jsem měla 9 skleniček (300 ml) marmelády.