Marmeláda z celého černého rybízu – nevařená

189
- reklama -

Suroviny
17 malých skleniček

2 kg černého rybízu
1 kg třtinového cukru
1/2 kg medu
rum

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz odstopkujeme a propláchneme na sítě, necháme okapat. Pak v robotu (nebo klidně tyčovým mixerem v hlubší nádobě) mixujeme, přidáváme pomalu cukr, mixujeme, přidáváme med, mixujeme, mixujeme….. a nakonec zamixujeme asi tři lžíce rumu.

  2. Skleničky vypaříme horkou vodou, víčka v kastrůlku převaříme, osušíme a vytřeme ubrouskem, namočeným v rumu.

  3. Po naplnění okraje také otřeme rumovým ubrouskem, do každé skleničky dáme malou lžičku rumu a pevně zavřeme. Skladujeme v chladu.

  4. Černý rybíz má hodně pektinu, s cukrem rosoluje i syrový. Tahle zdravá marmeláda je dobrá na pečivo, na lívance, do jogurtu, do kaší, jen tak do pusy. Nebo můžete rozmíchat ve sklenici studené vody a máte rybízovou limonádu. Marmeláda by měla vydržet v chladu minimálně půl roku.

Poznámka od kuchařky

Citace:

„Černý rybíz je velice prospěšný pro lidský organismus. Mezi jeho vlastnosti zařazujeme i to. že má příznivý vliv na řadu metabolických procesů. Jeho plody jsou výjimečně bohaté na vitamín C, který je stabilní díky přítomnosti antokyanidů. Ale, kromě vitamínu C obsahuje černý rybíz ještě tyto další složky: karotenoidy, vitaminy skupiny B, minerály (fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo, měď, zinek), flavonoidy (flavonol, glukosidy) a antokyanidy, pektiny, taniny, éterické oleje.

Černý rybíz je bohatým zdrojem gama-linoleové kyseliny (GLA) a dalších nenasycených mastných kyselin. Ty ovlivňují regulaci tělesné teploty, obnovu a ochranu tkání a tvorbu energie v organizmu. Tato kyselina je potřebná pro tvorbu prostaglandinů – látek podobných hormonům, jejichž funkce je v organizmu spojená např. s rozšiřováním cév, regulací tlaku v tepnách, s metabolizmem cholesterolu, s aktivací T-lymphocytů, s ochranou krevních destiček a s kontrolou správné tvorby buněk. “