Suroviny
- 3 hrnky zelených rajčat nakrájených na cca 3×3 cm
- 2 lžíce soli
- 1 citron
- 1 lžička citronové kůry
- 2 hrnky třtinového cukru nebo
- 1,5 hrnku bílého cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička zázvoru
- 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
- asi 4 lžíce balzamikového octa
Postup přípravy receptu
-
Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. Po 12 – 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme.
-
Do hrnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koření. Na mírném plameni za občasného míchání necháme bublat cca 40 minut.
-
Několik kousků dáme stranou a pokrájíme nahrubo, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Poté dáme zpátky na plotnu, přidáme kousky rajčat a balsamicový ocet podle chuti. Vaříme zhruba 25 minut.
-
Poté lijeme do dobře vymytých a suchých skleniček, otočíme vzhůru dnem a po vychladnutí skladujeme v temnu.
Poznámka od kuchařky
Marmeládá nebo spíše chutney se skvěle hodí ke grilovaným masům a sýrům. Výborně chutná s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.
P.S. Zelená rajčata v tomto zpracování nejsou jedovatá, nebojte se.
Inspirace vychází z knihy Kuchařka Nero Wolfa, autor Rex Stout.