Marmeláda/chutney ze zelených rajčat

369
- reklama -

Suroviny

3 hrnky zelených rajčat nakrájených na cca 3×3 cm
2 lžíce soli
1 citron
1 lžička citronové kůry
2 hrnky třtinového cukru nebo
1,5 hrnku bílého cukru
1 lžička skořice
1 lžička muškátového oříšku
1 lžička zázvoru
1/4 lžičky tlučeného hřebíčku
asi 4 lžíce balzamikového octa

Postup přípravy receptu

  1. Rajčata se solí řádně promícháme a uložíme na noc do lednice. Po 12 – 15 hodinách propláchneme pod tekoucí vodou a rozložíme na čistou utěrku, kterou je usušíme.


    Zobrazit celý recept

  2. Do hrnce se silnějším dnem vložíme rajčata a tenké plátky oloupaného citronu, cukr a koření. Na mírném plameni za občasného míchání necháme bublat cca 40 minut.

  3. Několik kousků dáme stranou a pokrájíme nahrubo, zbytek ponorným mixérem rozmixujeme na kaši. Poté dáme zpátky na plotnu, přidáme kousky rajčat a balsamicový ocet podle chuti. Vaříme zhruba 25 minut.

  4. Poté lijeme do dobře vymytých a suchých skleniček, otočíme vzhůru dnem a po vychladnutí skladujeme v temnu.

Poznámka od kuchařky

Marmeládá nebo spíše chutney se skvěle hodí ke grilovaným masům a sýrům. Výborně chutná s kozím sýrem nebo se sýry s bílou plísní na povrchu. Má pikantní, zvláštní kyselo-sladko-slanou chuť.

P.S. Zelená rajčata v tomto zpracování nejsou jedovatá, nebojte se.

Inspirace vychází z knihy Kuchařka Nero Wolfa, autor Rex Stout.