![Marinovaný zelný salát_5ff6956ae8ed1.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/marinovany-zelny-salat_5ff6956ada17c.jpeg)
- reklama -
Suroviny
6 porcí
- 1 kg bílého hlávkového zelí
- 200 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- možno přidat jablko
- Marináda:
- 75 ml oleje olivového
- 75 ml vinného octa
- 50 g cukru
- 1 lžíce soli
- 2-3 bobkové listy
- 3-5 kuliček černého pepře
- 250 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Očistíme zeleninu a nastrouháme nebo nakrájíme zelí do větší uzavíratelné mísy. Přidáme plátky česneku nebo prolisujeme stroužky, mrkev nakrájenou na jemné nudličky, případně můžeme přidat jablko nakrájené na nudličky. Vše promícháme.
-
Všechny uvedené přísady na marinádu dáme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Nalijeme na připravené zelí v míse a necháme v chladu marinovat nejlépe do druhého dne nebo alespoň 4 hodiny.
-
Podáváme k různě upravenému masu, k pečeným bramborám, zapečeným těstovinám apod. Salát je svěží, křupavý a plný vitamínů. Kdo má rád, může přidat chilli papričku.
Kuchařka: Marie Svarcova