Suroviny
2 porce
- Na 2 porce:
- 2 filet lososa i s kůží (210 g)
- 1 svazek zeleného chřestu (250 g)
- kousek másla
- Na marinádu:
- špetka mletého koriandru
- špetka pepře
- špetka kmínu
- špetka rozmarýnu
- špetka nasekané 1 chilli papričky
- sůl
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- trocha oleje
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si smícháme přísady do marinády. Do kůže lososa uděláme ostrým nožem několik zářezů. Pak z obou stran velmi pečlivě vetřeme marinádu a necháme alespoň hodinu odležet.
-
Zelený chřest, pokud je čerstvý, loupat nemusíme, jen odřízneme zdřevnatělé konce. Opláchneme a nakrájíme na kousky asi po 2 cm.
-
Na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme lososa a zprudka orestujeme z obou stran. Pak plotýnku ztlumíme, vložíme kolem lososa chřest, podlijeme jen velmi malinko vodou či vývarem, aby chřest byl jen ponořený, ale neplaval, lehce osolíme, opepříme a dusíme 10 minut. Sporák vypneme a ještě necháme 5 minut dojít.
Já dělala bez přílohy, ale určitě je možno brambory vařené, pečené, smažené.
Zdřevnatělé konce není třeba vyhazovat, dají se použít při vaření zeleninového vývaru.