Marinované ryzce k vodce

68
- reklama -

Suroviny

ryzce
olej
sůl a pepř 4 : 1

Postup přípravy receptu

  1. Když jsou dobré podmínky, rostou ryzce ve velkých množstvích. Potom se mohou nakládat podle prastarého způsobu následujícím způsobem:


    Zobrazit celý recept

  2. Hlavičky mladých syrových ryzců se opláchnou a otřou dosucha. Do zavařovací sklenice se nalije 2-3 cm vysoká vrstva olivového nebo jiného dobrého oleje. Zvlášť se připraví směs ze 4 dílů soli a 1 dílu mletého tlučeného pepře. Celé hlavičky se nakládají po vrstvách do oleje. Každá vrstva se zasype solí a pepřem a takto se naloží celá sklenička. Vrchní vrstva se zatíží dobře omytými kamínky.

  3. Když houby slehnou, mohou se doplnit a teprve potom se uzavřou celofánem a uloží do chladu. Až se uleží, dobrou chuť při vodce!

Poznámka od kuchařky

Kvůli té vodce mi to připadá, že jde o ruský recept, ale opsala jsem to z českého časopisu, kde nebyla o původu receptu ani zmínka. Přiznávám, že jsem recept nikdy nedělala. Ale recept považuji za zvláštní a zajímavý, proto vkládám. Na oslavu konce roku by se to mohlo někomu hodit. Ryzce by možná šly nahradit liškami nebo snad i žampióny?