- reklama -
Suroviny
4 – 6 porcí
- 1 kg krkovičky (s kostí)
- 200 g slaniny
- Na marinádu:
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- drcený kmín
- bílý pepř
- 1 malá lžička koření Krkovička s česnekem (Vitana)
- 5 snítek rozmarýnu
- několik kapek worchestru
- 4 lžíce oleje
- sádlo (nebo jiný tuk na pečení)
- Na kaši:
- brambory (počet podle jedlíků)
- mléko (teplé)
- kousek másla
- 2 malé lžičky kurkumy
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Krkovičku prošpikujeme slaninou a naložíme přes noc do marinády smíchané z cibule, koření, rozmarýnu, worchestru a oleje.
-
Druhý den pečeme na rozpáleném tuku v zakrytém pekáči cca 50 minut na 200°C, při pečení obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Podle potřeby přidáváme horkou vodu.
-
Až je maso téměř hotové, odkryjeme pekáč, krkovičku obrátíme kostí na dno, mírně osolíme povrch krkovičky – už nepodléváme a necháme ještě asi 10 min vut troubě – utvoří se křupavá zlatá kůrčička.
-
Bramborovou kaši uvaříme podle naešho zvyku a po přidání mléka a másla a při šťouchání přidáme kurkumu. Jednak hezky kaši obarví, navíc má příjemnou malinko pikantnější chuť, která se výborně hodí k rozmarýnu.
Kuchařka: spagetka